Als je kijkt naar de grote projecten bij klanten als
ProRail, RET, GVB of HTM
zijn het allemaal sterke maatwerk
audioconcepten geweest. 23 Jaar later bedienen
we deze klanten nog steeds, dat zegt wel wat
 

-Wijand Groen-

Home » In gesprek met: Wijnand Groen, commercieel business unit manager Communicatiesystemen

In gesprek met:

Wijnand Groen
Commercieel business unit manager Communicatiesystemen.

“Altijd op zoek gegaan naar kundige mensen en het neerzetten van een sterk team, zodat we onszelf slim konden organiseren. Als kleine firma in Nederland hebben we zo onze plek in de markt veroverd. Waarmaken wat je zegt; dat doen we nog steeds.”

Vandaag op de agenda: interview met Wijnand Groen, commercieel business unit manager Hacousto Communicatiesystemen. Als achtergrondinformatie kreeg ik mee: Indiensttreding 1998. Pensioendatum: november 2021. Persoonlijke kenmerken: harde werker, zakenman, techniek, kwaliteit, eigenwijs, een bluesman en een visser. Dit wordt een interessant interview.

Goedemorgen Wijnand, bijna 23 jaar in dienst bij Hacousto, dat zijn heel wat jaren. Hoe ben je bij ons terecht gekomen? “Ik werd benaderd door de headhunter van Hacousto. Al in de eerste gesprekken was er een klik met het bedrijf en het team. Mijn focus lag ook toen al op het realiseren van mooie projecten. Hard werken was met de paplepel ingegeven. Ik zoek altijd de uitdaging in mensen, de techniek en de projecten, dat is geweldig.”

Wat gaf de doorslag om voor Hacousto te komen werken? “Wat mij toen fascineerde was de ontwikkeling van een nieuwe digitale router. Een audiotool die Hacousto in eigen beheer aan het ontwikkelen was. Dat was mooi, dat paste! Die begin jaren hebben wij met het team heel hard gewerkt. Zoveel mogelijk de lastige projecten in de markt opgezocht, waar ons specialisme paste en die het technische niveau verder uitbouwde. Met een klein groepje mensen hebben we veel bereikt met ieder jaar een mooie groei en prachtige resultaten. Met name de kwaliteit en de stabiliteit van Hacousto Communicatie als technisch specialist in de markt is in die periode wel neergezet. Daar doen we nog steeds ons voordeel mee. Bepalend voor het succes was de goede sfeer en sterke motivatie binnen het team. We hebben toen een lijn neergezet, die kon eigenlijk alleen nog maar omhoog.”

“Zelf vind ik dat ik nooit echt een manager ben geweest, eerder een gedreven teamlid. Ik ben altijd op zoek gegaan naar kundige mensen en het neerzetten van een sterk team, zodat we onszelf slim konden organiseren. Als kleine firma in Nederland hebben we zo onze plek in de markt veroverd. Waarmaken wat je zegt; dat doen we nog steeds.”

Wat was voor jou de rode lijn bij Hacousto? ”Dat we de afgelopen 23 jaar continu gegroeid zijn. Met een gaaf team, een goede sfeer en sterke audioconcepten bleven de resultaten elk jaar omhoog gaan. Overigens stegen niet alleen de omzetcijfers, de techniek achter onze audioconcepten werd steeds geavanceerder. We hebben altijd geprobeerd vooruit te lopen op de markt. Zeker met onze laatste ontwikkeling van het NADD-systeem. Dan zie je toch weer dat we uniek zijn in de markt.”

Hoe is de marktpositie van Hacousto ontstaan? “Ja de markt, daar zit wel een groot stuk eigenwijsheid in. Je kan alles kopen, maar je kan het beter zelf ontwikkelen. Het voordeel van zelf ontwikkelen is dat je het ‘passend’ kan maken. Als je kijkt naar de grote projecten, bij klanten als ProRail, RET, GVB of HTM zijn het allemaal sterke maatwerk audioconcepten geweest. Je ziet de vooruitgang, zowel in de techniek als in de verkoop. 23 Jaar later bedienen we deze klanten nog steeds, dat zegt wel wat.”

“Elkaar motiveren en inspireren leidt tot succes. Ach, het is eigenlijk allemaal niet zo moeilijk.”

Hoe heb je je werk al die jaren georganiseerd? “Overdag was je bezig met je mensen, het team, de klanten en de organisatie. s’ Avonds werkte ik alles uit. Soms was het best moeilijk om alle ballen in de lucht te houden, maar door overal voldoende te doseren met aandacht past dat op een gegeven moment. Dan snappen vrouw en kinderen wel hoe je in elkaar zit en hoef je niets meer uit te leggen. We zijn 42 jaar bij elkaar, met drie kinderen en twee pleegkinderen was het thuis inderdaad ook doseren. Als iedereen sliep was ik vaak nog aan het werk. Het was thuis altijd gezellig, daarom kostte het geen moeite. Het ging echt vanzelf. We hadden een stacaravan gekocht vlakbij zee in Rockanje. Wat hebben we daar mooie herinneringen gemaakt! Doordeweeks hard werken, om jezelf in het weekend te resetten op de camping. Het was een goed ritme, waarin ik de balans tussen m’n gezin, werk en mezelf heb kunnen behouden. Van de stacaravan in Rockanje genieten we nog steeds.”

Hoe ga je om met de huidige situatie? “Nou, thuis, Teams en bellen. Het is geen makkelijke periode. We zijn allemaal gevoelig voor wat er om ons heen gebeurt. Een dag heeft een oorzaak en gevolg. Wat normaal voor de levendigheid in je dag zorgt, is nu weggevallen. We moeten er in Nederland voor waken dat we niet stil komen te vallen. Juist het intermenselijk contact en samenwerken is waar het om draait. Elkaar motiveren en inspireren leidt tot succes. Ach, het is eigenlijk allemaal niet zo moeilijk.”

Nu een jaar voor je pensioen. Hoe sta je erin? “Het is inderdaad net een boek. Heb je het ene  hoofdstuk uit, dan ga je door naar het volgende hoofdstuk. Mijn pensioendatum komt steeds dichterbij, het wordt tijd voor andere dingen: een nieuw hoofdstuk. Zo zit ik er ook wel in, reizen en in goede gezondheid verder. Met onze vijf kinderen en inmiddels acht kleinkinderen zullen we ons zeker niet vervelen. En zodra het weer kan naar de Blues festivals.”

Wijnand Groen

Meer weten?

Wil je meer weten over onze maatwerk audioconcepten?
Neem dan contact op met Wijnand. Wees wel snel, want zijn pensioendatum komt steeds dichterbij.

Na de zomer van 2021 is Wijnand alleen nog bereikbaar vanuit Rockanje aan Zee of een Blues festival.

Wijnand Groen

+31 10 511 50 00STUUR EEN E-MAIL

Leave a Reply