Skip to main content
Zoeken

Upgrade brandveiligheid DeLaMar theater

Publicatiedatum: 15 januari 2021

 

Tweede lockdown in Nederland: een uitgestorven Amsterdam en een leeg theater -. Het was een bijzondere situatie, die een unieke sfeer gaf tijdens ons werkbezoek aan het DeLaMar theater in Amsterdam. Onze collega’s van Hacousto Protec hadden zojuist het project in het theater afgerond en wij gingen een kijkje nemen. De deuren van het theater werden geopend door onze servicemonteurs. Het was even zoeken naar de podiumlampen, eenmaal aan en met een goed gesprek werd de omvang van het project duidelijk.

Het DeLaMar Theater in Amsterdam heeft een bijzondere geschiedenis die begint in 1887. Het theater biedt een podium aan grote cabaretiers, musicals, komedies, toneelklassiekers, festivals en jeugdvoorstellingen. Het theater is tussen 2005 en 2010 volledig nieuw gebouwd met instandhouding van de monumentale gevel en beschikt over twee zalen en meerdere ruime foyers. Bewust van de publieke functie wilde het DeLaMar theater een upgrade van de brandveiligheid en een inperking van de brandveiligheidsrisico’s.

Brand- en storingsmeldingen vanuit een sprinklersysteem. Het detecteert, signaleert en stuurt in sommige gevallen bij een beginnende brand de sprinklerinstallatie aan.

 

De uitdaging
Kern van de uitdaging was de bestaande sprinkler-/brandmeldcentrale (SMC). Als gevolg van uitbreidingen en aanpassingen liep de bestaande centrale tegen zijn limieten aan. Het voldeed daarmee niet meer aan de brandveiligheidswensen van het DeLaMar theater en de centrale diende vervangen te worden. Het project werd uitgevoerd in opdracht van Mega Elektra, onderdeel van de Nexton group.

 

De theaterschakeling
Gedurende een voorstelling kan men gebruik maken van rook- en hazemachines. Om “ongewenste” brandmeldingen te voorkomen schakelt men voor de duur van de voorstelling de rookdetectie uit terwijl de hittedetectie in bedrijf blijft. Dit wordt ook wel de “theaterschakeling” genoemd. Om de brandveiligheid ook tijdens voorstellingen te garanderen wordt de theaterschakeling alleen gebruikt in afgebakende zones, vooraf afgestemd met de bevoegde autoriteit.

 

De oplossing
Een sprinklermeldcentrale is een brandmeldcentrale met speciale voorzieningen voor het signaleren van brand- en storingsmeldingen vanuit een sprinklersysteem. Het detecteert, signaleert en stuurt in sommige gevallen bij een beginnende brand de sprinklerinstallatie aan.

In het DeLaMar theater is de 6300 sprinklermeldcentrale vervangen door een Protec 6500 centrale. Met de 6500 sprinklermeldcentrale is iedere denkbare schakeling mogelijk, omdat men in de software gebruik kan maken van “logic programming”: programmeren met logische poorten.

Alle componenten die op de 6300 centrale waren aangesloten worden ook herkend door de 6500 centrale. Bestaande componenten op de melderlussen kunnen worden overgenomen en hergebruikt. De kosten voor het in stand houden van het systeem worden hierdoor beperkt doordat alleen de centrale, het hart van het systeem, vervangen hoeft te worden.

 

Geografisch brandweerpaneel
In de entreeloge, Grand Cafe èn bij de receptie zijn brandweerpanelen geplaatst. Het brandweerpaneel geeft een plattegrond van het gebouw, met per detectiezone aangegeven of er wel of geen brand is. In het geval van brand ziet de brandweer direct de status van het sprinkler- en brandmeldsysteem.

 

Service & onderhoud
Hacousto Protec is trots dat het theater al jaren een vaste opdrachtgever is. Jaarlijks vindt er uitvoerig preventief onderhoud plaats en bij calamiteiten is er direct contact tussen de partijen.

Meer weten?

 

Neem contact op met onze experts.
Of het nu gaat om bruggen, tunnels, stations, theaters, winkelcentra of andere objecten, Hacousto Protec vindt altijd een geschikte oplossing.

+31 (0)88 1428 000Stuur ons een e-mail

Leave a Reply

Close Menu