Brandveiligheid op grootste raffinaderij Europa

Home » Brandveiligheid bij Neste: Europa’s grootste raffinaderij

Neste Rotterdam is de grootste raffinaderij voor hernieuwbare brandstoffen in Europa. Er werken ongeveer 150 mensen, waarvan 110 in vaste dienst en 40 dienstverleners. Neste Netherlands is een onderdeel van Neste Corporation, produceert alle belangrijkste olieproducten en is wereldwijd de toonaangevende leverancier van hernieuwbare diesel. De fabriek is gevestigd op de Maasvlakte in het westelijke deel van de Rotterdamse haven en de productiecapaciteit van deze raffinaderij is 1.000.000 ton per jaar.

 

De vraagstelling
De grootste hernieuwbare biobrandstoffabriek van Europa moest uiteraard voorzien worden van brandbeveiligingsinstallaties in combinatie met een sprinklermeldcentrales en gasblusinstallaties. Hiervoor benaderde BAM Techniek Hacousto Protec. De industriële omgeving van Neste Oil met explosiegevaarlijke (atex-) gebieden heeft veilig werken als topprioriteit/ In deze complexe omgeving kwam de ervaring van Hacousto Protec goed van pas. Naast de vraagstelling voor een compleet nieuw brandmeld- en blussysteem werd Hacousto Protec gevraagd de volledige op glasvezel gebaseerde installatie te verzorgen met bijbehorende vereiste certificeringen.

 

De oplossing
De brandmeldinstallatie bestaat uit 13 brandmeldcentrales met meerdere geografische panelen en geïntegreerde PLC’s voor de aansturing van de blussystemen. Naast industriële rook- en handbrandmelders zijn industriële vlammenmelders toegepast en zijn een ontruimingalarm- en sprinklermeldinstallatie opgenomen in het netwerk. In totaal zijn 9 blussystemen, een ontruimingsalarminstallatie, type B en schuiminstallatie, die op afstand te activeren zijn, geïnstalleerd. Om het gehele systeem beheersbaar, gebruiksvriendelijk en overzichtelijk te houden is een brandmanagementsysteem met touchscreen geïmplementeerd. Met het brandmanagementsysteem zijn alle brandalarmen en storingen uit te lezen en wordt een interactieve totale log van het systeem opgeslagen.

 

Ons stappenplan
De projectaanpak van Hacousto Protec kenmerkt zich door een bewezen stappenplan met de visie safe, secure and in time. Hacousto Protec is dan ook trots op het resultaat dat de gehele installatie in één keer is gecertificeerd, zónder restpunten.

 

Realiseren is één, borgen is twee
Om ervoor te zorgen dat Neste Oil op een juiste manier kan werken met de systemen heeft Hacousto Protec een compleet en op de klant afgestemd trainingsprogramma opgesteld. De volledige training van 5 dagen werd onsite bij de klant verzorgd en vormde de basis voor de definitieve invulling van het servicelevelagreement.

 

Meer weten?

Neem contact op met onze safety-experts.
Of het nu gaat om bruggen, tunnels, stations, theaters, winkelcentra of andere objecten, Hacousto Protec vindt altijd een geschikte oplossing om de veiligheid te optimaliseren.

 

Enrico Zonneveld
Manager Sales Safety

+31 (0)88 1428 000Stuur een e-mail