Home » EMO terrein en proces videobewaking van vitaal belang

Projectreportage EMO: Terrein en proces videobewaking van vitaal belang.

EMO is de grootste logistieke dienstverlener voor droge bulklading in Europa. Vanuit heel de wereld komen de grootste zeeschepen bij het overslagbedrijf voor de kade. Rotterdam is nog steeds de belangrijkste doorvoerhaven van Europa. De droge bulklading vindt voor bijna 80% zijn weg via het spoor en het water naar het Duitse achterland. EMO doet dit voor klanten in de staalindustrie, siliciumindustrie en energiesector. Zij stellen hoge eisen aan de veiligheid en beveiliging op de terminal. Het EMO-terrein op de Maasvlakte is door Hacousto Protec voorzien van een high end videosysteem voor zowel terrein- als procesbewaking. Het videosysteem is een vitaal onderdeel geworden van het EMO-proces.

De historie tussen Hacousto Videotechniek en EMO gaat terug tot 1994. In eerste instantie heeft Hacousto Videotechniek de proces videobewaking ingeregeld gericht op terrein- en omgevingsbewaking. In de loop der jaren is dit uitgebreid met procesbewaking op de laad- en loskranen. In 2015 is Hacousto Videotechniek in nauwe samenwerking met EMO op zoek gegaan naar de mogelijkheden voor migratie naar een hoogwaardig IP videosysteem. In de ontwerpfase werden de functionaliteiten voor het videosysteem bepaald. Het high end videosysteem bestaat nu uit gedigitaliseerde analoge camera’s, IP camera’s, koppelingen met het processystemen en heeft meer dan 20 werkplekken voor bewaking van het dagelijks EMO-proces. Het IP videosysteem is gebaseerd op Genetec softwaresystemen.

De arm en grijper van de kraan volledig automatisch gevolgd

Procescamerabewaking is een onmisbaar onderdeel geworden van het EMO-proces. Het hebben van goede beelden tijdens het laad- en losproces heeft haar meerwaarde bewezen. In 2018 zijn in samenwerking met Hacousto Videotechniek na de ontwerpfase en de digitale 3D projecties, praktijktesten uitgevoerd op één van de laad- en loskranen van de EMO. Op basis van de resultaten is het huidige videoconcept ontworpen. De arm en de grijper van de kraan worden volledig automatisch gevolgd door de camera’s en nauwkeurig in beeld gebracht. EMO heeft vervolgens de eerste kraan met het videosysteem in bedrijf gesteld. Op het EMO-terrein zijn fijne stofdeeltjes in hoge mate aanwezig. De behuizing van camera’s zorgt ervoor dat deze deeltjes niet in het mechaniek kunnen indringen. De camera’s op de kranen zijn voorzien van industriële standaarden, zijn lichtgevoelig en voorzien van een wasinstallatie.

Op het terrein van de EMO sprak Hacousto Videotechniek met het hoofd van de projectenafdeling Gerben de Man. “Onze afdeling richt zich op renovatie en innovatie van machines en systemen. De ontwikkelingen in de wereld van digitale technologie volgen elkaar razendsnel op en ook de EMO heeft steeds meer functionele vraagstukken op het gebied van netwerken en systemen. Het EMO-terrein is vanwege zijn omvang en complexiteit een uitdaging voor de huidige videotechnieken. Daarnaast is het terrein heel stoffig. De componenten in het videosysteem moeten tegen extreme vervuiling, stof en water kunnen. De camera’s zullen vaak vochtig zijn en moeten met dauwdruppels en zonlicht nog helder beeld vertonen. Ook in het geval van vervuiling vanwege de omgeving mag het systeem niet falen in functionaliteit”, vertelt Gerben.

Service & onderhoud

Jaarlijks vindt er uitvoerig preventief & correctief onderhoud plaats door Hacousto Videotechniek. Bij storingen en calamiteiten is er direct contact tussen de EMO-operators en het Hacousto Protec servicecentrum. Op basis van gestelde en vastgelegde hersteltijden vindt er een respons-actie plaats op een gemelde storing. Indien er een onderdeel van het systeem vervangen dient te worden dan plaatst EMO de door Hacousto Videotechniek geconfigureerde apparatuur. Hacousto Videotechniek verzorgt vervolgens de inbedrijfstelling en herstelwerkzaamheden in het videosysteem.

Hacousto Videotechniek is trots dat EMO als grootste droge bulkterminal al jaren een vaste opdrachtgever is. Videotechnieken volgen elkaar snel op en ook de aankomende jaren kijken we ernaar uit om onze expertise en technologische ontwikkelen nog meer samen te brengen op een uitdagend industrieel terrein als dat van de EMO.

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.

Of het nu gaat om een industriële werkomgeving, theater, koelruimte, luchthaven of een zeer stoffige ruimte, Hacousto Protec vindt altijd een geschikte oplossing.

Guido van Breen

Account Manager Videotechniek

BEL MIJSTUUR EEN E-MAIL