Terrein- en procesvideobewaking van vitaal belang voor EMO

EMO is de grootste logistieke dienstverlener voor drogebulklading in Europa. Vanuit heel de wereld komen de grootste zeeschepen bij het overslagbedrijf voor de kade. Rotterdam is nog steeds de belangrijkste doorvoerhaven van Europa. De drogebulklading vindt voor bijna 80% zijn weg via het spoor en het water naar het Duitse achterland. EMO doet dit voor klanten in de staalindustrie, siliciumindustrie en energiesector. Zij stellen hoge eisen aan de veiligheid en beveiliging op de terminal. Het EMO-terrein op de Maasvlakte is door Hacousto Protec voorzien van een highend-videosysteem voor zowel terrein- als procesbewaking. Het videosysteem is een vitaal onderdeel geworden van het EMO-proces.

 

De historie tussen Hacousto Protec en EMO gaat terug tot 1994. In eerste instantie heeft Hacousto Proteck de procesvideobewaking ingeregeld voor terrein- en omgevingsbewaking. In de loop der jaren is dit uitgebreid met procesbewaking op de laad- en loskranen. In 2015 is Hacousto Protec in nauwe samenwerking met EMO op zoek gegaan naar de mogelijkheden voor migratie naar een hoogwaardig IP-videosysteem. In de ontwerpfase werden de functionaliteiten voor het videosysteem bepaald. Het highend-videosysteem bestaat nu uit gedigitaliseerde analoge camera’s, IP-camera’s, koppelingen met het processystemen en heeft meer dan 20 werkplekken voor bewaking van het dagelijks EMO-proces. Het IP-videosysteem is uitgerust met de software van Genetec.

 

De arm en grijper van de kraan volledig automatisch gevolgd
Procescamerabewaking is een onmisbaar onderdeel geworden van het EMO-proces. Het hebben van goede beelden tijdens het laad- en losproces heeft zijn meerwaarde bewezen. In 2018 zijn in samenwerking met Hacousto Protec, na de ontwerpfase en de digitale 3D-projecties, praktijktesten uitgevoerd op één van de laad- en loskranen van de EMO. Op basis van de resultaten is het huidige videoconcept ontworpen. De arm en de grijper van de kraan worden volledig automatisch gevolgd door de camera’s en nauwkeurig in beeld gebracht. EMO heeft vervolgens de eerste kraan met het videosysteem in bedrijf gesteld. Op het EMO-terrein zijn fijne stofdeeltjes in hoge mate aanwezig. De behuizing van camera’s zorgt ervoor dat deze deeltjes niet in de mechaniek terecht kunnen komen. De camera’s op de kranen zijn voorzien van industriële standaarden, zijn lichtgevoelig en voorzien van een wasinstallatie.

Op het terrein van de EMO sprak Hacousto Protec met het hoofd van de projectenafdeling Gerben de Man: “onze afdeling richt zich op renovatie en innovatie van machines en systemen. De ontwikkelingen in de wereld van digitale technologie volgen elkaar razendsnel op en ook EMO heeft steeds meer functionele vraagstukken op het gebied van netwerken en systemen. Het EMO-terrein is vanwege zijn omvang en complexiteit een uitdaging voor de huidige videotechnieken. Daarnaast is het terrein heel stoffig. De componenten in het videosysteem moeten tegen extreme vervuiling, stof en water kunnen. De camera’s zullen vaak vochtig zijn en moeten ook met dauwdruppels en zonlicht helder beeld vertonen. Ook in het geval van vervuiling vanwege de omgeving mag het systeem niet falen in functionaliteit.”

 

Service & onderhoud
Jaarlijks vindt er uitvoerig preventief & correctief onderhoud plaats door Hacousto Protec. Bij storingen en calamiteiten is er direct contact tussen de EMO-operators en het servicecentrum van Hacousto Protec. Op basis van gestelde en vastgelegde hersteltijden vindt er een respons plaats op een gemelde storing. Indien er een onderdeel van het systeem vervangen dient te worden, plaatst EMO de door Hacousto Protec geconfigureerde apparatuur. Hacousto Protec verzorgt vervolgens de inbedrijfstelling en herstelwerkzaamheden in het videosysteem.

Hacousto Protec is trots dat EMO als grootste drogebulkterminal al jaren een vaste opdrachtgever is. Videotechnieken volgen elkaar snel op en ook de aankomende jaren kijken we ernaar uit om onze expertise en technologische ontwikkelen nog meer samen te brengen op een uitdagend industrieel terrein als dat van de EMO.

Meer weten?

 

Of het nu gaat om een videomanagementsysteem voor bediening op afstand, complexe toegangscontrole of inbraakdetectie voor een gebouw of terrein, als gecertificeerde en merkonafhankelijke partner ondersteunen wij u bij de invulling van uw beveiligingsvraagstukken. Wilt u de beveiliging van uw pand, terrein of object naar een hoger niveau tillen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

+31 (0)88 1428 000Stuur ons een e-mail