Renewi klaar voor de toekomst

Home » Proactieve brandbestrijding voor Renewi Vlaardingen

Branden komen binnen de afvalrecyclingindustrie helaas nog steeds voor. Zo kent de branche zowel kleine als grote branden waarbij soms zelfs ook de brandweer aan te pas komt. Uiteindelijk wordt er alles aan gedaan om de veiligheid van het bedrijf als ook de medewerkers, omwonenden en het milieu te waarborgen.

 

Het recyclingbedrijf Renewi hanteert veiligheid als de allerbelangrijkste eigen kernwaarde. Nadat in 2020 afval in de hal van de Vlaardingse vestiging vlam vatte was het voor de organisatie vanzelfsprekend de veiligheid op deze locatie verder te optimaliseren. Hiervoor klopte het bedrijf bij diverse organisaties aan waaronder ook de experts van Protec Brandbeveiliging. Naast het vertrouwde bestaande sprinklersysteem dat bij voldoende hitte de (broei)brand controleert en dooft wil de recycler ook een mogelijke beginnende brand nog eerder in de kiem kunnen smoren. Hiervoor is gekozen voor een nieuwe systeemcombinatie van detecteren, blussen, alarmeren en mobiliseren.

 

Detecteren, blussen, alarmeren en mobiliseren
Renewi heeft gekozen voor een detectiesysteem van intelligente warmtebeeldcamera’s. Door het scannen van warmteontwikkelingen in de afvalbunkers wordt in een vroeg stadium een beginnende brand gedetecteerd en gemeld aan een particuliere meldkamer alsook aan de regionale brandweer. De warmtebeeldcamera’s sturen twee bluskanonnen aan, die doelgericht brandhaarden blussen. Door deze snelle interventie gecombineerd met gericht blussen wordt verdere escalatie voorkomen en blijft de schade beperkt

Van links naar recht: Michel Hergt, Michael Rutten, Harrie Boogers en Alex Rusthoven.

Om een project te doen slagen dient er een goede samenwerking en afstemming te zijn tussen de diverse stakeholders. Harrie Boogers, projectleider bij Renewi en Michael Rutten, accountmanager bij Protec Brandbeveiliging hebben dit project stevig beetgepakt en niet meer losgelaten. We vroegen ze naar hun kant van het verhaal.

Harrie Boogers: “Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, blijven branden in onze branche een doorn in het oog. De laatste jaren ligt de oorzaak hiervan steeds vaker bij de batterijen uit afgedankte apparaten als smartphones en tablets die in het grof huishoudelijk afval terecht komen. Omdat deze bekend staan zelf te kunnen ontbranden is vroegtijdige detectie en het eventueel blussen van een brand nodig. Dit om de mogelijke risico’s van gevolgschade en stilstand uit te sluiten.”

“We kunnen dezelfde dag weer verder.”

“In de oude situatie kon het zo zijn dat er na een hevige brand reparaties nodig waren om de locatie weer operationeel te maken. Als het nieuwe branddetectie- en blussysteem zijn werk goed doet is de verwachting dat de schade minimaal zal zijn, en dat we dezelfde dag weer verder kunnen. Dat is voor Renewi heel belangrijk!”

Michael Rutten: “Via onze partner Kemkens uit Oss verzorgen wij vanaf 2016 het onderhoud op de Protec sprinklermeldcentrale en brandmeld- en ontruimingsinstallatie. De nieuwe opzet vroeg om proactieve brandbestrijding en een grote hoeveelheid informatieverwerking. Dit resulteerde in twee nieuwe Protec 6500 sprinklermeldcentrales en één Protec 6500 brandmeld- en ontruimingsinstallaties, inclusief de bijbehorende veldcomponenten- ‘het is het hart van de nieuwe oplossing’ -. Met inlees- en stuurcontacten koppelen ze de diverse branddetectie- en blussystemen. De doormeldingen naar de regionale brandweer zijn nu duidelijk gedefinieerd. Ze weten met welk materieel ze moeten uitrukken om de brand onder controle te krijgen.”

“Het is het hart van de nieuwe oplossing.”

Project gereed

Voor dit project heeft Renewi gekozen om meerdere partijen te combineren. Een goede samenwerking staat of valt met goede mensen en stevige vergaderingen. Harrie Boogers: “Uiteindelijk hebben we met Protec de laatste open eindjes aan elkaar geknoopt. Logisch omdat de sprinklermeld- en brandmeldcentrale het hart is van de branddetectieoplossing. Alle meldingen komen samen in het Protec systeem”.

– ‘Giving new life to used materials’ – 

Renewi is één van de meest toonaangevende waste-to-product-bedrijven in Europa en richt zich exclusief op het recyclen in plaats van het verbranden of storten van afval. Van de 14 miljoen ton afval die ze jaarlijks verwerken, wordt 89% gerecycled of gebruikt voor energieherwinning. Met een strategie gebaseerd op het lokaal bedienen van klanten werken ze vanuit ruim 175 vestigingen in negen landen. In de regio Rotterdam is het hét bedrijf waar de Vlaardingse vuilniswagens hun restafval brengen.

Website Renewi

Meer weten?

Neem contact op met onze safety-experts.
Of het nu gaat om bruggen, tunnels, stations, theaters, winkelcentra of andere objecten, Hacousto Protec vindt altijd een geschikte oplossing om de veiligheid te optimaliseren.

 

Michael Rutten
Business Relationship Manager

+31 (0)6 1243 1798Stuur een e-mail