Verbeterde veiligheid voor reizigers van Amsterdamse Oostlijn

De wereld achter de metrolijnen van Amsterdam

Hacousto Protec heeft unieke klanten met bijzondere werklocaties. Een mooi voorbeeld is die van de Amsterdamse vervoerder GVB. GVB verzorgt het openbaar vervoer in en rond de hoofdstad. Dagelijkse reizen ongeveer 875.000 mensen in de metro, tram, bus en op de veren over het IJ & Noordzeekanaal. Achter de stations van de Amsterdamse metro gaat een hele wereld schuil van stations en metrobuizen. In deze projectreportage nemen we u graag mee op een rondje langs de velden van de Amsterdamse Oostlijn en bezoeken we aantal gerenoveerde stations.

 

De samenwerking tussen Hacousto Protec en GVB is in 2007 begonnen met het ontwerp, installatie en onderhoud van audio- en communicatiesystemen voor metrostations. Toen in 2016 de renovatie van 16 stations van de Amsterdamse Oostlijn ging spelen, werd de vraag breder. Exploitant GVB was op zoek naar een partij die naast audiocommunicatie ook onderlegd was in videotechniek. Als allround-speler op het gebied van safety en security is Hacousto Protec met GVB aan de tekentafel gaan zitten. De centrale vraag binnen het ontwerp was: “hoe kunnen we videosystemen optimaal integreren binnen de designs van de metrostations?’ Vanuit dit vertrekpunt is een hedendaagse oplossing bedacht voor de stations. Na 35 jaar intensief gebruik was groot onderhoud van de Oostlijn stations echt noodzakelijk. Om de sociale veiligheid te vergroten, moest er meer licht en ruimte in de stations komen. Ook werden ‘hoeken en nissen’ strakgetrokken. Stations waar meer reizigers komen, zoals Weesperplein, hadden extra trappen en liften nodig. De renovatie startte maart 2016 bij station Holendrecht en het gehele project duurde ruim 2,5 jaar.

 

Het unieke station Weesperplein
Onze reis start vandaag in het centrum van Amsterdam op station Weesperplein. De renovatie van dit station was complex met een uitdagende einddatum. Met vier liften, twee nieuwe trappen, vier winkelruimtes en een te sluiten toegang was dit station een vreemde eend in de bijt vergeleken met de andere vijftien stations die gerenoveerd moesten worden. Alle plafonds zijn opengebroken en zwart gemaakt, alle goten moesten dicht tegen de wand. Dit alles om een open gevoel te creëren. Om in het ontwerp te passen hebben wij alle luidsprekers en sociale veiligheidscamera’s in vriendelijk ogende behuizingen geplaatst en in de kleur van het station laten spuiten. De toegangspoorten van het station zijn dicht bij de ingang op straatniveau geplaatst zodat er een ‘pleineffect’ ontstaat met commerciële activiteiten. Daarbij heeft Hacousto Protec ook de visuele instapbewaking vernieuwd naar een IP-video-oplossing en zijn alle intercompanelen onder toezicht van camera’s geplaatst. Voor zowel de ontruiming- als video-installatie is door middel van computersimulatie een akoestisch en video-advies opgesteld. Bij de simulatie is rekening gehouden met de akoestische omstandigheden voor het ontruimingssysteem en lichtinval voor het videosysteem.

 

Station Nieuwmarkt
We reizen verder naar station Nieuwmarkt. Op de achtergrond tegen de perronwand is het kunstwerk ‘gebroken spiegels’ te zien. Als verwijzing naar het verleden van het station hebben de kunstenaars de grilligheid van de toekomst tot uitdrukking willen brengen. Ook hier zijn de veiligheidsoplossingen volledig geïntegreerd met het stationsontwerp. De camera’s en intercoms zijn er wel, maar vallen niet direct op. Dit geeft een rustig gevoel in het station.

 

 

Grenslijn naar de Noord/Zuidlijn
Na station Nieuwmarkt lopen we nog even over de grenslijn tussen de Oostlijn en de Noord-/Zuidlijn. Reizigers die gebruik maken van de Noord-/Zuidlijn horen omroepberichten via de communicatiesystemen van Hacousto Protec. Deze vrij nieuwe metrolijn was een complex infrastructureel project waarbij veel aspecten kwamen kijken. Hacousto Protec heeft de ontruimingsalarminstallaties, met geïntegreerd reizigersinformatiesysteem, voor de Noord-/Zuidlijn ontworpen en in bedrijf gesteld. Op de zeven stations zijn 25 meetmicrofoons en maar liefst 1.373 luidsprekers geïnstalleerd. Op basis van de omgevingsgeluidsregistratie wordt het volume aangepast, zodat het verstaanbaar is voor alle reizigers en niet tot overlast leidt voor omwonenden.

 

Centraal Station Amsterdam
Onze laatste stop is het Centraal Station, dé toegangspoort voor veel reizigers naar andere delen van Nederland en Europa. Het monumentale Amsterdam Centraal Station dateert uit 1889. Het is een van de drukst bezochte stations in Nederland met dagelijks 175.000 reizigers. Naar verwachting zal dit blijven stijgen tot ongeveer 275.000 in 2030. Om die reden moest het station grondig worden verbouwd. De renovatie van het historische station wordt door ProRail uitgevoerd. Ook hier heeft Hacousto Protec een volledig geïntegreerde ontruimingsinstallatie met videosysteem geïmplementeerd.

 

Optimale ondersteuning
De renovatie van de Oostlijn heeft een modern en toekomstbestendig metrostelsel opgeleverd. De designs van de metrostations geven de reizigers een rustig en veilig gevoel. Hacousto Protec heeft in totaal 600 camera’s geleverd, die uitgevoerd zijn in unieke EOY-designbehuizing geleverd. Daarnaast zijn de audio-, communicaties- en videosystemen deels in de lichtlijnen en plafonds verwerkt. In de toekomst blijft de samenwerking tussen Hacousto Protec en vervoersbedrijf GVB van kracht. Gezamenlijk blijven we verantwoordelijkheid voor het onderhoud op alle video-, audio- en communicatiesystemen van de Amsterdamse Oostlijn.

Meer weten?

 

Of het nu gaat om een videomanagementsysteem voor bediening op afstand, complexe toegangscontrole of inbraakdetectie voor een gebouw of terrein, als gecertificeerde en merkonafhankelijke partner ondersteunen wij u bij de invulling van uw beveiligingsvraagstukken. Wilt u de beveiliging van uw pand, terrein of object naar een hoger niveau tillen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

 

+31 (0)88 1428 000Stuur ons een e-mail