Home » Retailrevolutie Mall of The Netherlands

Westfield Mall of the Netherlands in Leidsenhage

Retailrevolutie in Nederland

Op 18 maart 2021 is de Grand Opening van Westfield Mall of the Netherlands. Wanneer je nu in het geopende deel loopt is het al groot, terwijl nog maar 20% van de Mall open is. Food market Fresh! is eind 2018 al opengesteld voor het winkelende publiek. Eind 2019 is het zuidelijke deel geopend. Na nog eens een jaar bouwen zijn nu ook de noordelijke bouwblokken casco opgeleverd. Hier zullen zich nog eens 180 winkels, hippe cafés, restaurants en een bioscoop met 11 zalen vestigen. De casco oplevering was een belangrijk moment in het totale bouwproject.

Op de dag van oplevering mochten we een kijkje nemen op de bouwplaats. In een doolhof van bouwblokken, passages, straten en trappenhuizen kregen we een goed beeld van wat straks de Mall moet worden. We kwamen één voor één en in alle uithoeken de Hacousto Protec inbedrijfstellers, engineers en projectleiders tegen, nog druk bezig met de laatste controles.

“Het complete werk aan veiligheid- en beveiligingsoplossingen.”

360 graden in Control

Hacousto Protec is met al haar disciplines vertegenwoordigd in het project. Brandmeldinstallaties (BMI) met digitale brandweerpanelen, aspiratiedetectie en thermische glasvezel, een ontruimingsinstallatie type A (gesproken woord), intercomsysteem, inbraakdetectie, videomanagementsystemen en een volledig geïntegreerd en beveiligd netwerk; het complete programma aan veiligheid- beveiligingsoplossingen.

Vanuit de control room vindt de centrale supervisie en coördinatie van de beveiliging plaats. In de control room hebben we een tweetal meldkamertafels ontworpen en voorzien van bediening voor de diverse onderdelen van de beveiligingsinstallatie. Zo wordt met behulp van het cameraobservatiesysteem de complete Mall geobserveerd en worden de surveillerende beveiligingsmensen aangestuurd.

Totaalpakket aan brandbeveiligingsmaatregelen

Voor het garanderen van de brandveiligheid is niet enkel een brandmeldinstallatie geplaatst, maar een totaalpakket aan veiligheidsmaatregelen. Het is een samenspel van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen. Weggewerkt boven de plafonds in de passages zijn de aspiratiesystemen (rookaanzuigdetectie). Deze zijn ook geplaatst in alle technische ruimten en liftschachten. In de parkeergarages is er branddetectie aangebracht op basis van glasvezel. In geval van brand wordt heel specifiek sturing uitgevoerd van rookschermen, liften, roltrappen en ventilatie.

Bij de grote entreemogelijkheden is een brandweerpaneel geplaatst, in totaal vijf panelen. Het brandweerpaneel geeft een plattegrond van het gebouw, met per zone aangegeven of er wel of geen brand is. In het geval van brand of calamiteit ziet de brandweer direct de status van de brand.

In de control room heeft men de beschikking over een FireManagementSysteem. Vanwege de omvang van de installatie is bediening en het beheer geen sinecure. Om het te vereenvoudigen is er een FireManagementSysteem geleverd dat op een plattegrond precies aangeeft waar er een eventuele storing is.

Muziek en spraak

De Mall is door Hacousto Protec voorzien van een muziekinstallatie. Die is normaal gesproken bedoeld voor achtergrondmuziek. Het systeem is ingedeeld in zones, voor iedere zone andere muziek. Bij speciale gelegenheden kan het systeem ook muziek op de voorgrond (meer volume) laten horen. Ook artiesten in het restaurant plein (deel van de Mall) kunnen via de muziekinstallatie het publiek laten genieten van hun muziek. Het geheel is te bedienen vanuit de control room.

Voor spraak is er de ontruimingsinstallatie. Een ontruimingsbericht wordt automatisch geactiveerd in geval van een brandmelding. Wanneer er aanleiding voor is kan vanuit de control room ook een bericht worden ingesproken.

Cameraobservatie, inbraak en intercom

De Mall is voorzien van cameraobservatie. Met meer dan 450 camera’s is het bekijken van al deze beelden een flinke klus. Op strategische plaatsen is een inbraaksignaleringsysteem gekoppeld aan de cameraobservatie. Bij signalering van ongewenste toegang wordt het bijbehorende camerabeeld opgeschakeld en komt er een alarm in de control room.

Iedere winkelunit heeft een eigen intercomtoestel ten behoeve van de expeditie toegang. Artikelen verkopen betekent immers dat er ook aanvoer van spullen moet zijn. Dit kan de winkelier in principe zelfstandig afhandelen. Het intercomsysteem omvat behalve het geluid ook beeldverwerking. Op deze manier is er ook zicht op de “beller”. Wanneer de intercomoproep wordt afgehandeld door de control room worden ook camerabeelden opgeschakeld. Alle camerabeelden worden continu opgenomen om later in geval van incidenten de beelden veilig te kunnen stellen en eventueel over te kunnen dragen aan politie.

The place to be!

Tot de opening staat er nog veel te gebeuren. De Hacousto Protec collega’s zullen de komende maanden de veiligheid- en beveiligingssystemen compleet maken. De grand opening van de Mall staat gepland op 18 maart 2021. Vanaf dan kan winkelend en uitgaand Nederland haar hart ophalen en genieten van de “experience” die uniek is voor Nederlandse begrippen.

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.

IJsbrand Kruithof

Business unit manager Brandbeveiliging

+31 10 511 99 20STUUR EEN E-MAIL