Retailrevolutie Westfield Mall of the Netherlands

Home » Retailrevolutie Mall of The Netherlands

Na een uitbreiding en grondige verbouwing staat winkelcentrum Leidsenhage inmiddels beter bekend als ‘Mall of the Netherlands’: het grootste winkelcentrum van Nederland. Uniek en volledig overdekt waar bezoekers een dag lang kunnen verblijven. Centraal staan circa 280 winkels, een bijzondere architectuur zowel binnen als buiten, hippe cafés en restaurants, een bioscoop met tien zalen, flagship stores met internationale retailers, een ongekend hoog serviceniveau (vier sterren) en de versstraat Fresh!

 

Alles onder één dak
Letterlijk en figuurlijk. Het overdekte winkelcentrum biedt niet alleen onderdak aan een compleet winkel- en horeca aanbod, ook alle specialismen van Hacousto Protec komen samen bij dit prestigieuze project. Op zoek naar één partner voor het leveren, configureren en in bedrijf stellen van de communicatie-, video-, brandmeld- en securitysystemen kwam installateur Energie Techniek BV uit bij Hacousto Protec. Door het bundelen van onze krachten waren wij in staat om samen met Energietechniek het project turn-key te realiseren.

 Tijdens de oplevering mochten we een kijkje nemen op de bouwplaats. In een doolhof van bouwblokken, passages, straten en trappenhuizen kregen we een goed beeld van wat straks The Mall moest worden. In alle uithoeken kwamen we de inbedrijfstellers, engineers en projectleiders van Hacousto Protec tegen, die druk bezig waren met de laatste controles. Op 18 maart 2021 was het zover en vond de grote opening van The Westfield Mall plaats.

“Het complete werk aan veiligheid- en beveiligingsoplossingen.”

 

360 graden in control
Hacousto Protec is met al haar disciplines vertegenwoordigd in het project. Brandmeldinstallaties met digitale brandweerpanelen, aspiratiedetectie en thermische glasvezel, een ontruimingsinstallatie type A (gesproken woord), intercomsysteem, inbraakdetectie, videomanagementsystemen en een volledig geïntegreerd en beveiligd netwerk: het complete programma aan veiligheid- beveiligingsoplossingen.

Vanuit de control room vindt de centrale supervisie en coördinatie van de beveiliging plaats. In de control room hebben we een tweetal meldkamertafels ontworpen en voorzien van bediening voor de diverse onderdelen van de beveiligingsinstallatie. Zo wordt met behulp van het cameraobservatiesysteem de complete Mall geobserveerd en worden de surveillerende beveiligingsmensen aangestuurd.

 

Totaalpakket aan brandbeveiligingsmaatregelen
Voor het garanderen van de brandveiligheid is niet enkel een brandmeldinstallatie geplaatst, maar een totaalpakket aan veiligheidsmaatregelen. Het is een samenspel van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen. Weggewerkt boven de plafonds in de passages zijn de aspiratiesystemen (rookaanzuigdetectie). Deze zijn ook geplaatst in alle technische ruimten en liftschachten. In de parkeergarages is er branddetectie aangebracht op basis van glasvezel. In geval van brand wordt heel specifiek sturing uitgevoerd van rookschermen, liften, roltrappen en ventilatie.

Bij de hoofdingang is een brandweerpaneel geplaatst, in totaal vijf panelen. Het brandweerpaneel geeft een plattegrond van het gebouw, met per zone aangegeven of er wel of geen brand is. In het geval van brand of calamiteit ziet de brandweer direct de status van de brand.

In de control room heeft men de beschikking over een brandmanagementsysteem. Vanwege de omvang van de installatie is bediening en het beheer geen sinecure. Om het te vereenvoudigen is het brandmanagementsysteem geleverd dat op een plattegrond precies aangeeft waar er een eventuele storing is.

 

Muziek en spraak
The Mall is door Hacousto Protec voorzien van een muziekinstallatie. Normaal gesproken is die bedoeld voor achtergrondmuziek, maar kan in geval van een calamiteit ook personeel en bezoekers informeren. Het geheel is te bedienen vanuit de control room. In iedere zone kan andere muziek afgespeeld worden, en bij speciale gelegenheden kan het systeem ook muziek op de voorgrond, met meer volume laten horen. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het restaurantplein, waar artiesten het publiek laten genieten van hun muziek. Voor spraak is de ontruimingsinstallatie gekoppeld aan de muziekinstallatie. Een ontruimingsbericht wordt automatisch geactiveerd in geval van een brandmelding. Wanneer er aanleiding voor is, kan vanuit de control room ook een bericht worden ingesproken.

 

Cameraobservatie, inbraak en intercom
The Mall is voorzien van cameraobservatie. Met meer dan 450 camera’s is het bekijken van alle beelden een flinke klus. Op strategische plaatsen is een inbraaksignaleringsysteem gekoppeld aan de cameraobservatie. Bij signalering van ongewenste toegang wordt het bijbehorende camerabeeld opgeschakeld en komt er een alarm in de control room.

Iedere winkelunit heeft een eigen intercomtoestel ten behoeve van de expeditietoegang. Artikelen verkopen betekent immers dat er ook aanvoer van spullen moet zijn. Dit kan de winkelier in principe zelfstandig afhandelen. Het intercomsysteem omvat behalve het geluid ook beeldverwerking. Op deze manier is er ook zicht op de “beller”. Wanneer de intercomoproep wordt afgehandeld door de control room worden ook camerabeelden opgeschakeld. Alle camerabeelden worden continu opgenomen om later in geval van incidenten de beelden veilig te kunnen stellen en eventueel over te kunnen dragen aan politie.

 

The place to be!
Tot de opening staat er nog veel te gebeuren. De collega’s van Hacousto Protec collega’s maken de komende maanden de veiligheid- en beveiligingsoplossingen compleet. De grand opening van The Mall staat gepland op 18 maart 2021. Vanaf dan kan winkelend en uitgaand Nederland haar hart ophalen en genieten van de “experience” die uniek is voor Nederlandse begrippen.

Meer weten?

Neem contact op met onze experts.

 

IJsbrand Kruithof
Manager Business Development

+31 (0)88 1428 000Stuur een e-mail