Video op ’s werelds grootste schepen

Home » Video op ’s werelds grootste schepen

Allseas is een bedrijf op het gebied van offshore-installatie van pijpleidingen voor olie- en gastransport. Het bedrijf heeft ongeveer 2500 medewerkers en levert diensten op zee aan energiemaatschappijen. De belangrijkste diensten zijn het leggen van pijpleidingen en het verwijderen van platforms. Het offshore-bedrijf (uit Delft) heeft een indrukwekkende vloot aan pijpenleggers. De schepen Solitaire, Lorelay en Audacia behoren tot de grootste ter wereld. Veiligheid is voor Allseas een essentiële waarde die niet kan worden aangetast. Het installeren van complexe pijpleidingen en onderzeese constructies is namelijk risicovol werk en daarom heeft Allseas het veiligheidsprogramma AllSafe ontwikkelt met het uiteindelijke doel van het verlagen van incidenten en ongevallen tot nul.

 

De vraagstelling
Ter ondersteuning van het veiligheidsprogramma AllSafe wil Allseas op elk schip een videomanagementsysteem dat het operationele proces op het schip en onderwater monitort. Aan de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de systemen worden hoge eisen gesteld, omdat de operationele schepen opereren in internationale wateren en lange tijd van huis zijn.

Naast de hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de systemen zijn de omstandigheden waarbinnen het videomanagementsysteem moet functioneren extreem. De weersomstandigheden, het zeewater, en de trillingen stellen hoge eisen aan de toe te passen componenten. Omwille van deze combinatie is Hacousto Protec in beeld gekomen.

 

Onze aanpak
Vanuit een bewezen projectaanpak hebben we het migratieproces vanaf ontwerp tot aan implementatie stapsgewijs in kaart gebracht. In onze geconditioneerde assemblage- & configuratielabs hebben we de nieuwe systemen in zijn geheel samengesteld, geconfigureerd en ingericht, waarna een factory acceptance test de laatste fase betrof. In het cruciale proces van pijpenleggen dat zich onderwater afspeelt mogen de onderwaterbeelden van de ROV (remote operated vehicle) niet vertraagd aankomen in de controlroom. Met onze aanpak, waarbij we het gehele systeem operationeel getest hebben in onze testruimten, konden wij op voorhand het systeem helemaal finetunen.

 

Onze oplossing
Op elk schip hebben we een compleet procesobservatiesysteem gerealiseerd. Hierbij wordt het gehele proces vanaf laadruim, via de lasstraat en het onder water leggen van de pijpen gemonitord. Eveneens kunnen cruciale locaties zoals de brug, het helikopterdek, de machinekamer e.d. gemonitord worden. Naast de IP-migratieprojecten op de schepen Audacia, Solitaire en Lorelay hebben we op de Calamity Jane een nieuwe controlroom met videowall ingericht, om de processen te kunnen bedienen en ondersteunen. Zowel de camera’s als andere functies, zoals procesweergaven, sonar, positionering (DP) en weersystemen, werden in de videowall opgenomen.

 

Optimale ondersteuning
Om de continuïteit te borgen, ondersteunen we Allseas eveneens op afstand doordat we remote kunnen inloggen en middels applicatiebeheer de operators van Allseas kunnen supporten.

Meer weten?

Neem contact op met onze experts.
Of het nu gaat om bruggen, tunnels, stations, theaters, winkelcentra of andere objecten, Hacousto Protec vindt altijd een geschikte oplossing.

 

Raimond van der Hoek
Business Development Manager

+31 (0)6 3073 6256Stuur een e-mail
raimond van der hoek, hacousto protec