VIDEO BRANDDETECTIE.

DE KRACHT VAN BEELD
Snelle en nauwkeurige branddetectie.

Bij brandbeveiliging is reactiesnelheid cruciaal. In uitdagende omgevingen, gebouwen met hoge plafonds, verafgelegen rookmelders en brandbare gassen, damp, nevel of stof kan conventionele brandbeveiliging niet toereikend zijn. Video Rookdetectie (VRD) is een innovatieve en efficiënte manier om rook en brand in een zeer vroeg stadium te detecteren. VRD maakt gebruik van CCTV-beveiligingscamera’s en slimme videoanalyses die beginnende rook en brand in het videobeeld kunnen herkennen en daarmee kostbare reactietijd bespaart.

Het is snel.
De videoanalyse software van een VRD-systeem hoeft, in tegenstelling tot veel andere rookdetectietechnologieën, geen fysiek contact te maken met rook of stof. Ze ‘zien’ het gevaar onmiddellijk bij de bron. Door het efficiënt gebruik van CCTV, kan brandgevaar van zeer grote afstand worden gezien.

Het is nauwkeurig.
Videorookdetectiesystemen analyseren het videobeeld efficiënt en maken onderscheid tussen beginnende rook en andere onregelmatigheden, zoals mensen die in het gezichtsveld lopen, dieren, voertuigen of objecten. Door de nauwkeurigheid van een VRD-systeem zal het aantal ongewenste alarmen extreem laag zijn.

 

“De toekomst belooft een nieuwe, evoluerende dreiging in dronetechnologie”.

Toenemende dreiging vanuit een onbeveiligd luchtruim.

Drones halen regelmatig de krantenkoppen. Het is de onvoorspelbare aard van drones, in combinatie met het ontbreken van de juiste drone detectie technologie, waardoor ze een grote bedreiging vormen voor onze nationale veiligheid. In het komende decennia zullen drones overal zijn en bepalend worden in onze geschiedenis. In goede of slechte tijden zullen ze aanwezig zijn in het dagelijks leven. De impact zal aanzienlijk zijn en het is belangrijker dan ooit om ons voor  te bereiden.

Van militaire toepassingen naar hobby- en commercieel gebruik
Afgezien van militaire toepassingen is dronetechnologie blijven groeien in de hobby- en commerciële sector. Ooit een duur speeltje voor de liefhebber, is de markt voor recreatieve drones aanzienlijk gegroeid. Toen hobby-drones voor het eerst op de markt verschenen, waren ze groot, duur en moeilijk te bedienen. Nu zijn ze goedkoper, wendbaarder en gemakkelijker te gebruiken dan hun voorgangers.

Het gebruik van drones vindt ook zijn weg naar de commerciële markt, waarbij veel bedrijven experimenteren met drones voor hun dagelijkse activiteiten. Bedrijven als Amazon, de BBC en EasyJet gebruiken drones in verschillende mate en proberen nieuwe manieren uit om drones in te zetten en taken efficiënter te maken.

Hun voortdurende commerciële ontwikkeling heeft de landbouwsector een enorme boost gegeven. Vanwege hun veelzijdige karakter worden drones gebruikt voor het besproeien van gewassen, massabeplanting, irrigatie en bodem- en veldanalyse. Naarmate de technologie vordert, verwachten we meer zwermen van drones die gezamenlijk grotere taken kunnen uitvoeren en verder gaan met volledige automatisering.

Bovendien heeft de recente pandemie die de wereld overspoelt, geleid tot een toename van het gebruik van drones om beelden vast te leggen van verlaten oriëntatiepunten en lege stadscentra. Het COVID-19-drone-effect is reëel en heeft geleid tot een toename van het gebruik van drones door zowel consumenten als ambtenaren.

Zwermen
Naarmate drones goedkoper te produceren, moeilijker te detecteren en steeds meer wegwerpbaar worden, wordt de kans groter dat drones in grote, op afstand bestuurbare groepen verschijnen. We hebben al gezien wat zwermen drones kunnen doen. Een zwerm voerde een indrukwekkende lichtshow uit voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen van 2018, met meer dan 1.000 drones die in harmonie met elkaar werkten. Ook tijdens het bevrijdingsfestival in Rotterdam werd er een spectaculaire lichtshow opgevoerd met honderden drones. Behalve dat het een geweldige bron van vermaak is, kunnen zwermen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop de strijdkrachten opereren.

Kleine drones zouden snel informatie kunnen verzamelen, een gebied kunnen overzien en gemakkelijk een precisieaanval kunnen uitvoeren, wat een aanzienlijke bedreiging vormt voor de nationale veiligheid in het komende decennium. Een grootschalige terreuraanslag op bijvoorbeeld onze olie- en gas industrie uitgevoerd door een geautomatiseerd squadron drones lijkt in dit stadium misschien onwaarschijnlijk, maar de realiteit kan veel eerder komen dan je zou denken.

Contrabande
Een van de meest voorkomende en langdurige uitdagingen die de gevangenisbeveiliging ondermijnen is smokkelwaar. Het smokkelen van verdovende middelen, mobiele telefoons en andere illegale voorwerpen naar gevangenissen is geen nieuwe bedreiging, maar criminelen zoeken consequent naar meer geavanceerde methoden om dit te doen. De komst van dronetechnologie heeft aanzienlijk bijgedragen aan het probleem en brengt ook tal van veiligheidsrisico’s met zich mee voor gevangenissen.

Privacy
Door de mogelijkheid om spraak en video op te nemen zorgen drones voor privacy-uitdagingen. Alles van afluisteren en beelden vergaren tot het verzamelen van gegevens is mogelijk met drones. Vanaf  31 december 2020 gaat onze huidige nationale regelgeving vervangen worden door een Europese verordening. In de verordening vervalt het onderscheid tussen hobbyvliegers en professionele dronepiloten. In plaats daarvan worden de categorieën Open, Specific en Certified  in het leven geroepen. Niet wie er vliegt is dan van belang, maar het risico dat uitgaat van de vlucht.

Fysieke veiligheid
Naarmate drones goedkoper en geavanceerder worden gaan ook steeds meer mensen drones gebruiken. Hiermee wordt het risico op accidentele schade en misbruik groter. Een verminderde concentratie, een storing of een onbeheerste drone kan grote schade aanrichten. Stel je voor dat een drone te hoog vliegt en een vliegtuig raakt, of een onbeheerste drone die tegen een nietsvermoedende voorbijganger aan vliegt. Als ze niet worden gedetecteerd hebben drones de capaciteit om echte schade aan te richten.

Video rookdetectie.

Meer weten?

Meer weten over Video Rookdetectie? Neem contact op met onze specialist.

Enrico Zonneveld

Sales manager Brandveiligheid

+31 (0)6 82 72 96 34STUUR EEN E-MAIL