Skip to main content
Zoeken

Beveiligingssystemen als paard van Troje

Het maximaal op orde hebben van de ICT-omgeving staat hoog op de agenda bij het bedrijfsleven. Organisaties hebben speciale teams met IT-professionals die continu werken aan de beveiliging en optimalisatie van de ICT-omgeving om cyberrisico’s tegen te gaan. De vraag is echter wel of bedrijven zich bewust zijn van de veiligheidsrisico’s die de implementatie van fysieke beveiligingssystemen zoals camera-, inbraak-, toegangscontrole- en managementsystemen met zich mee brengen?

De stormachtige ontwikkeling van IP-technologieën zorgt ervoor dat veel processen gedigitaliseerd worden. Alle fysieke beveiligingssystemen zijn tegenwoordig 24/7 via het internet met elkaar verbonden en overal ter wereld via apps beschikbaar. Dit biedt legio voordelen en functionaliteiten, maar brengt ook beveiligingsrisico’s met zich mee.

Fysieke beveiligingssystemen zijn steeds vaker verbonden met, of maken gebruik van, het ICT-netwerk van klanten. In de praktijk blijkt dat de beveiligingssector vaak nog de shift moet maken naar de digitale onlinewereld en nog niet op hetzelfde ICT-veiligheidsniveau werkt als haar klanten. Met een goedbedoeld beveiligingstraject kun je een paard van Troje binnenhalen met grote gevolgen voor de continuïteit van het bedrijf.

 

Samenwerken aan de integratie van ICT- en beveiligingssystemen
In de ideale wereld zijn alle safety- & securitysystemen integraal onderdeel van de informatiesystemen, processen en diensten van een bedrijf. Dit begint bij het betrekken van een securitypartner die volledig op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op cyber en IT-gebied. Deze integratie vraagt om een andere wijze van organiseren en aansturen, een ander kennisniveau van de medewerkers en een gesprekspartner op een hoger niveau.

 

Security by design
Hoe integreer je fysieke beveiligingssystemen binnen je bestaande ICT-architectuur? Als organisatie heb je de wens om een gastvrije en open werkomgeving te creëren die verschillende stakeholders met (mobiele) apparaten gemakkelijk kunnen benaderen. Naast het eigen werkdomein dient kritisch gekeken te worden naar de digitale verbindingen met klanten, leveranciers en andere stakeholders. Juist door aan de tekentafel samen te werken met een securitypartner (security by design) kunnen mogelijke zwakke plekken vooraf worden geïdentificeerd en oplossingen worden aangedragen. De security van beveiligingssystemen vooraf inbouwen in plaats van alleen achteraf testen, reduceert niet alleen risico’s, maar ook tijd en kosten.

 

Ketenverantwoordelijk
Bij de implementatie van nieuwe beveiligingssystemen ben je als organisatie steeds vaker verbonden met het netwerk van een securitypartner. Optimale beveiliging vraagt om een holistische benadering en aanpak. Van belang is de samenwerking met een securitypartner die ketenbreed kijkt, verantwoordelijkheid neemt en volledig op de hoogte is van de kansen & bedreigingen binnen het ICT-domein.

 

Privacy en compliancy gewaarborgd (AVG)
Met het in werking treden van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben safety- & securitybedrijven de taak om te voorkomen dat informatie en persoonsgegevens ongewenst van binnen naar buiten stromen. Derhalve is het van essentieel belang dat bedrijfskritische en privacygevoelige informatie te allen tijde veilig binnen de ICT-muren van het bedrijf blijft. Safety- & securitybedrijven 2.0 begrijpen de implicaties van een verbonden wereld, zorgen ervoor dat hun klanten volledig compliant blijven en nemen ketenbreed hun verantwoordelijkheid.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het beveiligen van uw beveiligingssystemen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

+31 (88) 1428 000Stuur ons een e-mail

Leave a Reply

Close Menu