Home » Duidelijke omroep op NS stations

Hacousto Communicatiesystemen en NS staan samen voor een duidelijke boodschap.

De belangrijkste en bekendste activiteit van NS is reizigersvervoer per spoor. Dagelijks vervoert de NS meer dan 1 miljoen reizigers met 4500 treinritten. Het Nederlandse spoorwegnet is daarmee het drukst bereden spoor van de Europese Unie en na Zwitserland en Japan het drukste spoorwegnet ter wereld. NS is exploitant van ruim 390 spoorwegstations in Nederland. Prorail beheert hiervoor de sporen en technische voorzieningen. Doel van NS is ‘stationsgebieden tot leven te brengen’ door het aanbieden van diensten en faciliteiten en het zorgen voor optimaal reizigerscomfort.

De vraagstelling

Het merendeel van de stations was voorzien van oude omroepsystemen waarmee de reizigers niet meer juist konden worden geïnformeerd. Daarnaast wilde de NS en Prorail de overlast voor omwonenden graag beperken. Hiertoe heeft Prorail het plan Verbetering Omroep opgezet. Doelstelling van dit plan zijn het uitstellen en herhalen van berichten, zodat de reizigers juist en duidelijk geïnformeerd worden en het beperken van overlast voor omwonenden. Eigenlijk wilde Prorail daarmee een Reizigers Omroep Systeem met intelligentie oftewel een IROS.

De uitdaging van de bestaande infrastructuur

Vanuit ons specialisme Communicatiesystemen heeft Prorail deze vraagstelling neergelegd bij Hacousto Communicatiesystemen. De complexiteit van de vraagstelling zat in de gewenste intelligentie van het omroepsysteem en de audiodistributie over de bestaande infrastructuren. De infrastructuur kenmerkt zich door een opbouw van vele generaties waardoor de overbrenging van het bronsignaal zonder verlies een uitdaging is.

Onze oplossing

OHacousto Communicatiesystemen heeft in overleg met Prorail een unieke oplossing gerealiseerd met op maat geschreven software. Deze in eigen beheer ontwikkelde software zorgt voor de gewenste intelligentie en vormt de basis van het IROS Intelligent Reizigers Omroep Systeem. Met deze unieke oplossing zijn we in staat om externe variabalen die achtergrondgeluid kunnen veroorzaken te detecteren. In geval van een verstoring door een langskomende trein wordt bijvoorbeeld de boodschap automatisch herhaalt. De spraakverstaanbaarheid van het omroepbericht aan de reizigers wordt hiermee gegarandeerd.

Tevens hebben we een oplossing ontwikkelt voor de complexe infrastructuur. Met het modificeren van apparatuur en het bouwen van interfaces zorgen we voor een gegarandeerde hoogwaardige en kwalitatieve audiodistributie en overdracht van het bronsignaal voor elke aanwezige infrastructuur. Deze unieke combinatie in de oplossing en aantoonbare kwalitatief juiste werking met de bestaande infrastructuur was voor Prorail de doorslaggevende factor om zaken te doen met Hacousto Communicatiesystemen.

Betrouwbaarheid gegarandeerd

Op alle 400+ treinstations hebben we een omroepsysteem gerealiseerd, welke naast luidsprekers is opgebouwd met meetmicrofoons. Daarnaast is gekozen voor hoog rendement versterkers met een laag stroomverbruik en waarmee Hacousto een bijdrage levert aan het MVO beleid van Prorail. De ontwikkelde software meet de achtergrond geluidswaarde en wanneer het geluid boven de ingestelde drempelwaarde komt wordt de boodschap automatisch herhaalt. Tevens wordt de duur van het achtergrondgeluid gemeten, om ervoor te zorgen dat de boodschap nog relevant is. Wanneer de vooraf ingestelde lengte van het achtergrond lawaai wordt overschreden krijgt de omroeper een melding dat de boodschap opnieuw moet worden ingesproken met de nieuwe tijdslijnen van aankomst van de trein.

Optimale ondersteuning

Naast de toegepaste technieken ondersteunt Hacousto de NS ook op afstand, snel en efficiënt. Met onze dienst remote beheer ondersteunen we de operators bij dagelijkse en niet dagelijkse werkzaamheden. Tevens beheren we alle 400+ systemen op afstand op een juiste werking, van de ingang tot de laatste luidspreker in de lijn. Hierdoor zorgen we samen met Prorail en NS voor een duidelijke en betrouwbare boodschap en optimaal reizigerscomfort.De specialistische kennis en diensten van Hacousto Communicatiesystemen wordt tevens ingezet bij overige railbedrijven als het GVB, HTM en RET.

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.

Of het nu gaat om een industriële werkomgeving, theater, koelruimte, luchthaven of een zeer stoffige ruimte, Hacousto Protec vindt altijd een geschikte oplossing.

Alex Angenent

Business Unit Manager Communicatiesystemen

BEL MIJSTUUR EEN E-MAIL