Home » Omroep, geluid en muziek in Thialf

Hacousto Protec verzorgt het geluid in concertzaal van uitzinnige schaatsfan.

Wat Wimbledon is voor tennis. En wat Madison Square Garden is voor basketbal. Dat is Thialf voor de internationale schaatssport. In competitie presteren als nooit tevoren. Mogelijk maken wat in het menselijk voorstellingsvermogen fysiek, mentaal én emotioneel volstrekt onmogelijk lijkt. Het gebeurt in Thialf!

Thialf is het epicentrum van de internationale schaatssport. En door toepassing van state-of-the-art technologie, het internationale icoon op het gebied van energie, duurzaamheid en innovatie en daarmee hét toonbeeld van de nieuwe generaties topsportaccommodaties. Er zullen dus er op de allersnelste laaglandbaan van de wereld meer dan ooit verbazingwekkende records worden gebroken en gevestigd. Thialf zal ook in de toekomst het huis van kampioenen zijn, de kraamkamer van schaatslegenden, de concertzaal van uitzinnige schaatsfans.

Het nieuwe Thialf beschikt over de beste topsporttrainingsfaciliteiten ter wereld. Al deze faciliteiten zijn gericht op het creëren van een optimale trainingsomgeving. In het nieuwe schaatscentrum heeft de topschaatser de beschikking over een exclusieve 400-meter topsporttrainingsbaan. Trainingsomstandigheden als temperatuur en luchtvochtigheid zijn er eenvoudig aan te passen aan de wensen en behoeften. Dat geldt ook voor het ijs. Technische voorzieningen kunnen zorgen voor luchtstromen en wind.

De vraagstelling

Hiermee lag dus de lat van de vraagstelling ook hoog. Een mooie uitdaging die Hacousto graag aangaat. Thialf wilde een state of the art en volledig geïntegreerd omroep-, ontruimings- en muzieksysteem. De oplossing moest passen binnen deze nieuwe generatie topsportaccomodatie, het moest innovatief zijn, vanuit duurzaamheid het MVO beleid ondersteunen en niet onbelangrijk het moet voldoen aan de regelgeving.

De uitdaging

Met deze vraagstelling is Hacousto aan de slag gegaan en hebben we een plan van aanpak opgesteld. Allereerst moesten we rekening houden met de zeer lastige akoestiek van ijs, maar ook de ongekende hoeveel geluid die uitzinnige en enthousiaste supporters kunnen produceren in combinatie met de akoestiek waren een belangrijke factor.

Onze aanpak

We hebben het nieuwe Thialf virtueel akoestisch gesimuleerd, waarbij we meerdere voorstellen tegen elkaar hebben afgezet. Op basis van het beste Total Cost of Ownership, geïntegreerde infrastructuur en slim gebruik van centrale apparatuur, certificeerbaarheid en de vereiste spraakverstaanbaarheid hebben we verschillende oplossingen de revue laten passeren. In overleg zijn onderbouwd onze definitieve keuzes gemaakt in onze oplossing.

Onze oplossing

De basis van het systeem bestaat uit een hoogwaardig nieuwe generatie omroepsysteem welke tevens dienst kan doen als gecertificeerd ontruimingsalarmsysteem en waarbij ook de gehele geluidsdistributie is geïntegreerd. De innovatieve opzet van deze oplossing zorgt voor een duurzaam karakter omdat de drie disciplines – omroep, ontruiming en muziek – dezelfde infrastructuur gebruiken en samen gebruik maken van dezelfde state of the art centrale apparatuur met hoog rendement componenten.

We hebben gekozen om het omgevingsgeluid van de enthousiaste en uitzinnige schaatsfans juist niet te overstemmen maar de spraakverstaanbaarheid te garanderen door in een andere frequentie van het geluidsspectrum weer te geven. De virtueel akoestische simulaties hebben hier onderbouwd het inzicht voor gegeven. Hierdoor produceren we minder luide, maar juist duidelijkere boodschappen. Hacousto Communicatiesystemen is trots onderdeel te mogen zijn en haar bijdrage te hebben mogen leveren aan de Concertzaal van schaatsfans.

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.

Of het nu gaat om een industriële werkomgeving, theater, koelruimte, luchthaven of een zeer stoffige ruimte, Hacousto Protec vindt altijd een geschikte oplossing.

Wijnand Groen

Business Unit Manager Communicatiesystemen

BEL MIJSTUUR EEN E-MAIL