Hacousto Protec verzorgt geluid in concertzaal van uitzinnige schaatsfans

Wat Wimbledon is voor tennis. En wat Madison Square Garden is voor basketbal. Dat is Thialf voor de internationale schaatssport. In competitie presteren als nooit tevoren. Mogelijk maken wat in het menselijk voorstellingsvermogen fysiek, mentaal én emotioneel volstrekt onmogelijk lijkt. Het gebeurt in Thialf!

Thialf is het epicentrum van de internationale schaatssport. En door toepassing van state-of-the-art technologie, het internationale icoon op het gebied van energie, duurzaamheid en innovatie en daarmee hét toonbeeld van de nieuwe generaties topsportaccommodaties. Op de allersnelste laaglandbaan van de wereld zullen meer dan ooit verbazingwekkende records worden gebroken en gevestigd. Thialf zal ook in de toekomst het huis van kampioenen zijn, de kraamkamer van schaatslegenden, de concertzaal van uitzinnige schaatsfans.

Het nieuwe Thialf beschikt over de beste topsporttrainingsfaciliteiten ter wereld. Al deze faciliteiten zijn gericht op het creëren van een optimale trainingsomgeving. In het nieuwe schaatscentrum heeft de topschaatser de beschikking over een exclusieve 400-meter topsporttrainingsbaan. Trainingsomstandigheden als temperatuur en luchtvochtigheid zijn er eenvoudig aan te passen aan de wensen en behoeften. Dat geldt ook voor het ijs. Technische voorzieningen kunnen zorgen voor luchtstromen en wind.

 

De vraagstelling
Hiermee lag de lat van de vraagstelling dus ook hoog. Een mooie uitdaging die Hacousto Protec graag aanging. Thialf wilde een state-of-the-art en volledig geïntegreerd omroep-, ontruimings- en muzieksysteem. De oplossing moest passen binnen deze nieuwe generatie topsportaccomodatie. Het moest innovatief zijn, vanuit duurzaamheid het MVO-beleid ondersteunen, en niet onbelangrijk, het moest voldoen aan de regelgeving.

 

De uitdaging
Met deze vraagstelling is Hacousto Protec aan de slag gegaan en heeft een plan van aanpak opgesteld. Allereerst moesten we rekening houden met de zeer lastige akoestiek van ijs. Maar ook de ongekende hoeveelheid geluid, die uitzinnige en enthousiaste supporters kunnen produceren in combinatie met de akoestiek, waren een belangrijke factor.

 

Onze aanpak
Het nieuwe Thialf hebben we als eerste virtueel akoestisch gesimuleerd, waarbij we meerdere voorstellen tegen elkaar hebben afgezet. Op basis van de beste uitkomst met betrekking tot total cost of ownership, geïntegreerde infrastructuur, slim gebruik van centrale apparatuur, certificeerbaarheid en de vereiste spraakverstaanbaarheid, hebben we verschillende oplossingen de revue laten passeren. Vervolgens zijn in overleg de definitieve keuzes gemaakt.

 

Onze oplossing
De basis van het systeem bestaat uit een hoogwaardig nieuwe generatie omroepsysteem dat tevens dienst kan doen als gecertificeerd ontruimingsalarmsysteem en waarbij ook de gehele geluidsdistributie is geïntegreerd. De innovatieve opzet van deze oplossing zorgt voor een duurzaam karakter omdat de drie disciplines – omroep, ontruiming en muziek – dezelfde infrastructuur gebruiken en samen gebruik maken van dezelfde state-of-the-art centrale apparatuur met hoogrendementcomponenten.

We hebben ervoor gekozen om het omgevingsgeluid van de enthousiaste en uitzinnige schaatsfans juist niet te overstemmen, maar de spraakverstaanbaarheid te garanderen door een andere frequentie van het geluidsspectrum te kiezen. De virtueel-akoestische simulaties hebben hier onderbouwd het inzicht voor gegeven. Hierdoor worden minder luide, maar juist duidelijkere boodschappen geproduceerd.

 

Hacousto Protec is er trots op zijn bijdrage te hebben mogen leveren aan de concertzaal van schaatsfans.

Meer weten?

 

Of het nu gaat om bruggen, tunnels, stations, theaters, winkelcentra of andere objecten, Hacousto Protec vindt altijd een geschikte oplossing om de veiligheid te optimaliseren. Wilt u meer weten over het vergroten van de veiligheid? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

 

+31 (0)88 1428 000Stuur ons een e-mail