Home » Maatwerk brandbeveiliging Hotel Paradis

MAATWERK BRANDVEILIGHEID VOOR ‘GROEIHOTEL’ PARADIS IN ZANDVOORT.

Nieuw, stijlvol en op slechts 300 meter van het strand en centrum van Zandvoort, boetiekhotel Paradis. Het hotel is gestyled met oog voor detail en de mediterrane uitstraling geeft een vakantiegevoel vanaf het eerste moment. Het hotel is een zogeheten ‘groeihotel’ en bestaat uit vier panden aan de Paradijsweg 8A, 6, 4 en 2. Het stapsgewijs bouwen van het hotel maakt dit, naast een bijzonder bouwproject, ook een interessante bandveiligheidscasus.

Trotse eigenaar WR Holland BV in samenwerking met de architecten van Springtij hebben als uitgangspositie gehad om een duurzaam hotel neer te zetten met een “kleinschalig” en “persoonlijk” gevoel. In totaal krijgt het hotel straks 64 kamers. Protec Brandbeveiliging is de samenwerkingspartner voor de brandmeld- en de ontruimingsalarminstallatie voor het hotel. De initiële vraagstelling was om twee panden te voorzien van een brandmeldinstallatie, rekening houdend dat er later nog één of meerdere gebouwen bijgebouwd gaan worden.

“Het moet goed zijn! Dat is de opdracht. We doen geen concessies. Dat straalt het hotel ook uit.”

Meer dan het Bouwbesluit 2012
Projectleider Jacco van Goudswaard van Zeeveld Bouw: “Ik ben trots dat ik het vertrouwen heb gekregen om het hotel te bouwen. Het moet goed zijn! Dat is de opdracht. We doen geen concessies. Dat straalt het hotel ook uit. De brandveiligheidscasus is niet eenvoudig. Uiteraard organiseren wij onze brandveiligheid volgens het Bouwbesluit 2012. Denk aan de brandwerendheid van de constructies en de vluchtwegen. Maar dat alleen is niet voldoende. Het feit dat dit een ‘groeihotel’ is, betekent dat we steeds moeten anticiperen op veranderingen. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld een directe doormelding naar de Brandweer, omdat er nog geen 24/7 bezette receptie is. Met de bouw van het nieuwe hoofdgebouw komt er een 24/7 bezette receptie, dat vraagt organisatorisch om een andere aanpak.”

Brandveiligheid als primair aspect voor veiligheid

“Hoe je het ook wendt of keert: brandveiligheid in hotels is uitermate belangrijk. Gasten moeten beschermd worden”, aldus Enrico Zonneveld, salesmanager bij Protec Brandbeveiliging. “Het op het vereiste niveau brengen en houden van de brandmeld- en ontruimingsinstallatie vraagt de nodige aandacht. Voor hotel Paradis hebben we vooral ‘vooruit’ moeten kijken. Wat gaat er bouwtechnisch veranderen met de bouw van een volgend pand en welke gevolgen heeft dit technisch en organisatorisch voor de brandveiligheid en het hotel. Toen wij in beeld kwamen was het eerste bouwdeel 8a al af. De plafonds waren al dichtgemaakt en geschilderd. De brandmeld- en ontruimingsinstallatie hadden we als “opbouw” moeten installeren, met bijvoorbeeld een goot of buis. In overleg met de opdrachtgever is de brandmeldinstallatie draadloos gerealiseerd en vervolgens draadloos gekoppeld naar Paradijsweg 6.”

“Een mooi concept: optimale brandveiligheid uitgevoerd met een kostenbesparing.”

Geen concessies
Jacco: “De samenwerking met Protec zat hem met name in het advies voor de bouwtechnische en branddetectie mogelijkheden. Een hotelkamer moet bijvoorbeeld minimaal uitgerust zijn met een rookmelder (optisch/thermisch). Protec adviseerde ons de multi-criteria melder(optisch/thermisch/CO). Deze melder is nog beter bestand tegen ongewenste alarmen die ontstaan door bijvoorbeeld stoom uit douches, het gebruik van deodorant en haarlak. De multi-criteria melder detecteert ook eerder een beginnende (smeul)brand. In al onze hotelkamers hebben we multi-citeria melders geplaatst. Geen concessies! Daarnaast is het is wettelijk verplicht een ontruimingsalarminstallatie te installeren. Op advies van Protec hebben we deze geïntegreerd in de brandmeldinstallatie. Een mooi concept: optimale brandveiligheid uitgevoerd met een kostenbesparing.”

Samenwerking
Op dit moment treft men de nodige voorbereidingen voor de bouw van het hoofdgebouw. Naar verwachting zal deze mei volgend jaar open gaan voor de gasten. “Het is prettig samenwerken met Protec”, aldus Jacco. Het is laagdrempelig en ze zijn snel te bereiken. Dat is handig, want de bouw moet door. Een uur stilstaan kost gewoonweg geld. We hebben nog wel wat uitdagingen te gaan, ook op het gebied van brandbeveiliging. Maar hebben er alle vertrouwen in dat we het 100% op orde krijgen.”

Extra aandacht brandveiligheid hotels

De brandveiligheidseisen voor hotels zijn hoog; dat is begrijpelijk, aangezien er mensenlevens mee gemoeid zijn. Gasten verblijven in een voor hen vaak onbekende omgeving en zijn daarom extra kwetsbaar bij brand. Ze weten vaak ook niet op voorhand hoe ze een veilig heenkomen moeten zoeken tijdens brand of een calamiteit. Daarnaast zijn er praktische uitdagingen zoals, stoom van een douchecabine, roken op een kamer, gebruik van deodorant en haarlak en vandalisme. Daarom moeten zowel de brand- en rookwerendheid, compartimentering, aanwezigheid van vluchtroutes, ontruimingsplattegronden en een ontruimingsplan helemaal in orde zijn.

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.

Enrico Zonneveld

Sales manager Protec Brandbeveiliging

+31 06 306 488 47STUUR EEN E-MAIL